Elisabeth Stray Pedersen: Norsk designer med fokus på bærekraftighet

I Melk & Honnings nye artikkelserie fokuserer vi på bærekraftighet i moteindustrien. Denne gangen snakker vi med den norske designeren Elisabeth Stray Pedersen om hennes engasjement rundt temaet.

Elisabeth Stray Pedersen startet sitt eget klesmerke under samme navn da hun studerte klesdesign på Kunsthøyskolen i Oslo, med ett semester på prestisjetunge Central Saint Martins. Hun begynte å få designoppdrag ved siden av studiene, som dermed utviklet seg naturlig etter at hun avsluttet mastergraden i 2014.

– Ideen bak er å tilby klær som reflekterer en følelse av avslappet og tidløs eleganse, med fokus på naturlige tekstiler og god passform. En del av ideen er også å støtte lokal produksjon og råvarer av høy kvalitet, forteller Stray Pedersen til Melk & Honning.

Straybeige Collage
SS_ElisabethSP01005_blkwh
Elisabeth Stray Pedersen

Den norske designeren viste under Oslo Runway i februar – og var en av de motefolket la sin elsk på. Blant de som ble imponert over visningen til Oslo Runways yngste designer var motejournalist, blogger og stylist Nathalie Helgerud.

– Hun hadde en kjempe inspirerende kolleksjon både styling og stilmessig. Jeg hadde lett ikledd meg alt hun viste «asap» – og det tror jeg hele verdens moteelite ville sagt seg enig i, fortalte Helgerud til Melk & Honning i etterkant av Oslo Runway.

Stray Pedersen har alltid vært opptatt av bærekraft, men påpeker at det er viktig at man tenker på temaet på en helhetlig måte – både på et estetisk, miljømessig, økonomisk og sosialt plan. Selv legger designeren mye tid ned i designet til produktene, og mener dette er sentralt.

–  Jeg tror det viktigste er å lage plagg som folk liker, og som folk vil ta vare på over tid fordi de synes de er fine og som føles bra på, forteller designeren. 

Straysvart Collage

I fjor kjøpte designeren en gammel fabrikk i Drammen som siden 1950-tallet har produsert klær for ullmerket Lillunn. Stray Pedersen står nå for både produksjonen av Lillunn og sitt eget merke. Fabrikken  gjør at hun kan fokusere på lokal produksjon og gode råvarer.

Vi syr mye i Norge, noe som gjør at vi har kontroll på hva vi leverer. Vi produserer kun det vi skal levere, altså tilpassede kvantum. I flere tilfeller gir dette kortere fraktavstander, noe som er bra.

– Vi jobber også mye med ull- og norske råvarer som sådan. Den har svært gode egenskaper for våre produkter i og med at det puster og varmer, i tillegg til å være C2C sertifisert.

Stray Pedersen oppfordrer flere til å være enda mer transparent angående produksjonen sin, og forklare kundene sine bedre hvordan de skal ta vare på plaggene sine slik at de får lengre levetid.

Strayrød Collage

Les også: Har uteleie en plass i moteindustrien?