– Bransjen har en mørk og sadistisk side ved seg

Nylig gjorde Models.com en undersøkelse blant modeller der de enkelt og greit spurte «Hvordan vil du som modell bli behandlet?». Svarene gjorde det tydelig at motebransjen har en lang vei å gå.

Det er gammelt nytt at en modell sitt første møte med den internasjonale motebransjen ofte er knallhard. Nærmest umulige fysiske forutsetninger skal være til stede, og lange, slitsomme arbeidsdager gjør det tydelig at yrket ofte er uglamorøst. Selv om motebransjen er full av nydelig historie og kreativitet, er det klart at man i en verden der kapitalismen rår ikke kommer utenom et ekstremt tids- og salgspress. Resultatet er at menneskers empatiske verdier blir tilsidesatt, og business kommer før hjertevarme.

Undersøkelsen Models.com gjorde i slutten av mars avslørte nettopp dette.

Modellene fikk valget om å svare enten anonymt eller under fullt navn og beskrev en bransje som absolutt ikke setter modellenes ve og vel først. En haug av eksempler på sexistiske hendelser, kroppshets, sulting, diskriminering og generell lusen behandling ble gitt.

Blant annet fortalte It-modellen Fernanda Ly, kjent for sitt lyserosa, lange hår,  i undersøkelsen at hun har opplevd å bli utnyttet seksuelt under en shoot.

– Jeg skjøt en gang en lookbook der stylisten benyttet sjansen til å ta på kroppen min mer enn nødvendig, og fortsatte å gjøre det gjennom hele shooten, avslørte Ly.

Bakgrunnen for undersøkelsen er en mye omtalt mini-skandale i forbindelse med en casting til sesongens moteuke i Paris. Casting agenten James Scully fikk nyss om at casting-teamet for Balenciaga-showet, Maida Gregori Boina and Rami Fernandes, hadde latt 150 modeller vente i en mørklagt trappeoppgang i over tre timer, mens de selv tok lunsj.

I etterkant ble Boina og Fernandes sparket, og hendelsen har resultert i en stor dirrende finger som peker på problemet med modellers dårlige behandling, i form av artikler hos alle de største internasjonale motemediene.

Bilde fra Instagram av James Scully sin post angående Balenciaga-castingen

Den norske modellen Frida Børli Solaker, som vant norske Top Model i 2013, sluttet etter kort tid på grunn av kroppspresset. Hun ble også sjokkert over alle de uhyggelige historiene hun fikk høre av andre modeller om livet i motebransjen.

– Jeg fant tidlig ut av dette virkelig ikke var et yrke for meg. Jeg kjenner til veldig mange historier om klåfingra fotografer, og møtte jenter som spiste bomull dyppet i appelsinjuice for å slanke seg. 14 år gamle jenter som sendte alle pengene de tjente hjem til familien, og var i Milano uten å kunne engelsk engang, forteller Solaker til Melk & Honning.

Hun påpeker at arbeidsforholdene i Norge er voldsomt mye bedre enn i utlandet.

–Mye av det jeg så i motebransjen i utlandet skremte meg, og jeg var for eksempel aldri engang i Paris. Jeg kan ikke forestille meg hvordan det må være der, sier Solaker.

Eivor Øvrebø, modellmamma i Team Models gjennom fem tiår, forteller at hun ikke er overrasket over å høre hva de internasjonale modellene har svart i undersøkelsen.

– Dessverre er det nok en del som opplever dårlig behandling. Modellen er kleshengeren og på en måte hovedaktøren, derfor krever kunden all oppmerksomhet. Tidspress er ofte årsaken og da kan det nok til tider gå litt på helsa løs. Men det er ingen unnskyldning for å behandle folk dårlig, forteller hun.

Ifølge henne har det også i Norge vært tilstander som ikke har vært helt optimale.

– Det har hendt at modeller har måttet møte opp på klokken åtte om morgenen selv om visningen ikke er før klokken 19 på kvelden. Og det har ofte bare vært pizza eller annen dårlig mat å få – om det i det hele tatt er nok mat til alle på sett. Men heldigvis har forholdene blitt litt bedre her til lands i alle fall, forteller Øvrebø.

Bilde av Frida Børli Solaker på forsiden av Elle Norge
Frida Børli Solaker

Hovedgrunnen til at historier om dårlig behandling i modellbransjen skjeldent når mediene, er at mange modeller frykter å bli svartelistet om de klager på forholdene.

– Jeg føler at det forventes at vi bare skal deale med den dårlige behandlingen: Vi har en jobb som millionvis av jenter hadde drept for å få, så vi skal liksom bare være glade for å i det hele tatt få gjøre dette, selv om den har en mørk og sadistisk side ved seg, forteller en av modellene i undersøkelsen.

Les også: – Jeg trodde ikke det var plass til meg i moteverdenen