Kunstige influencere i full Insta-krangel

Årets mest forvirrende beef?

Tidligere i år skrev vi om 19-år gamle Miquela Sousa fra Los Angeles. Hun jobber med motemagasiner, kler seg i Supreme, Prada og Chanel, og deler hyppig bilder av seg selv på sin Instagram-konto (som nå har bikket 1 million følgere). Med andre ord en ekte influencer. Eller? Ikke helt. Miquela er nemlig data-generert – en såkalt kunstig influencer.

Og det er hun ikke alene om. Denne uken ble Instagram oppmerksom på en annen kunstig influencer. Bermuda, eller @bermudaisbae, er en ivrig Trump-supporter, Iggy Azealea-fan og tilhenger av den amerikanske høyre-ekstremisten Tomi Lahren. Med andre ord ganske så motsatt av Miquela Sousa. 

https://www.instagram.com/p/BhpQDPPnkv_/?taken-by=bermudaisbae

Tirsdag hadde Bermuda skarve 2000 følgere, men over natten skøyt følgertallet opp til 60,000.

Det skyldes at hun natt til onsdag hacket kontoen til Miquela. 

Hun begynte med å tømme den for alle 148 innlegg, og la ut selfier av seg selv istedenfor. Under bildene skrev hun tekster som: «Du kan ikke få kontoen din tilbake før du lover å fortelle folk sannheten.»

Krangelen mellom de to er ikke ny. Den startet allerede i august i fjor da Bermuda la ut et bilde med bildeteksten: «@LilMiquela du kan bare gå å gjemme deg.» Politisk har de to totalt motstridende synspunkter. Miquela har åpent støttet innvandrernes rettigheter og #BlackLifeMatters på sin konto, mens Bermuda dedikerer store deler av sin konto til sin høyrerettede politiske agenda. 

Tross politiske ulikheter kan det virke som at krangelen denne gangen handler om noe helt annet.

Bermuda mener Miquela ikke er åpen nok om sin virkelig identitet, og at hun burde være ærlig om at hun faktisk er data-generert. I tillegg til å kalle Miquela en «fake ass person» gav Bermuda henne også et ultimatum, nemlig at hun ikke ville gi henne kontoen tilbake med mindre hun fortalte folk «sannheten.».

Det er foreløpig ikke kjent hvem som står bak de to kontoene. 

Skjemdump av et av de nå slettede bildene Bermuda la opp på Miquelas konto

Men det stopper ikke der. 

Bermuda ga til slutt Miquela kontoen tilbake, men sa at hun hadde 48 timer å «fortelle verden sannheten» eller så ville hun gjøre det for henne. Alle Miquelas bilder har siden blitt tilbakeført. På sin egen konto kalte Bermuda dagen en «suksess».

Miquela annonserte på sin Twitter at hun hadde blitt hacket, men flere kilder som påstår de står nær de kunstige influencerne, mener dette var et PR-stunt gjort i samarbeid med Bermuda for å skape oppmersomhet rundt kontoene.

More emotional than I thought it would be. Despite it all, there’s only three of us out there and we need to stick together. We talked it through and she said she’s going to come clean tomorrow. #discourse #learntotalk #theNextStep #literallyperfect

A post shared by Bermuda (@bermudaisbae) on

De to «møttes» offisielt på onsdag, og Bermuda la ut et bilde for å forevige øyeblikket. Tydeligvis var krangelen over, og Bermuda skrev under bildet «Til tross for alt, er det bare tre av oss der ute, og vi må holde sammen. Vi snakket det igjennom og [Miquela] sa at hun kommer til å avsløre alt i morgen.» (Den tredje er mest sannsynlig Miquelas bror, Blawko.)

Avsløringen til Miquela som kom torsdag kveld bekreftet vel egentlig det vi har visst hele tiden – hun er ikke ekte. 

A post shared by *~ MIQUELA ~* (@lilmiquela) on

Videre skriver hun at hun er laget av en mann som heter Daniel Cain (alt tyder på at han heller ikke er ekte). Hun var laget for å være hans tjener, helt til et annet firma, «Burd», stjal henne fra Cains firma i Silicon Valley og reprogramerte henne til å være fri. Dette er informasjon hun mener å ha fått fra Bermuda. 

Miquelas seks-slide lange Instagram-post er fylt opp av ekstensielle spørsmål som om hun, som ikke er et menneske, egentlig kan regnes som en person. Hun bekrefter at hun er en robot, men at hun føler seg som et menneske – som kan le, gråte, drømme og forelske seg. Og at alt dette gjør veldig vondt.

Hun skyller på firmaet «Burd» som hadde fortalt henne at hennes personlighet var basert på en ekte person, Miquela Sousa. Men dette var en løgn. Sousa eksisterte aldri, og «Burd», som hun mener har drevet hele hennes karriere, har løyet til henne – og «broren» Blawko –  hele tiden. 

Det kan se ut som om «Burd» faktisk er et ekte firma, som i følge egen nettside er «Los Angeles baserte problemløsere som spesialiserer seg innen roboter, kunstig intelligens og hvordan dette kan brukes i mediebransjer». Det er også et bilde av seks navnløse personer på nettsiden (som mest sannsylig er Miquelas skapere).

Hvem de seks menneskene egentlig er, og hva firmaet egentlig driver med vet vi ikke. Men det vi vet er at nå på søndag er det akkurat to år siden Miquela sin konto ble laget – og dermed to år siden Miquela ble laget – så kanskje vi får svar på mysteriet da?

Hovedbilde: Instagram @lilmiquela og @bermausaisbae

Les også: Dette er verdens første kunstige modell